top of page
Image by 五玄土 ORIENTO
Zoeken
  • Foto van schrijverAnn Dries

5 cruciale tips om succesvol te connecteren met de Chinese markt

Bijgewerkt op: 15 jun. 2022

Bestlocal is een verhaal van passie voor en door China.

Vanaf mijn eerste bezoek aan China in 2016 heb ik fijne en betrouwbare samenwerkingsverbanden met Chinezen kunnen uitbouwen. Als ik er nu op terugkijk, is dat onder meer te danken aan mijn goede voorbereiding voor mijn eerste zakenreis. In deze blogpost geef ik je graag een aantal tips over hoe ik deze voorbereiding aanpakte. 1. Lees boeken, blogs, artikels over China zodat je je dankzij goede achtergrondinformatie een beeld kan vormen van de cultuur en gewoonten. Dit is absoluut noodzakelijk omdat er ‘een wereld van verschil is’ tussen China en Vlaanderen.


2. Spreek met Chinaspecialisten. Tijdens mijn voorbereiding ontmoette ik sinologen, mensen die voor hun werk in China gewoond hadden of Chinezen die in Vlaanderen wonen. Deze mensen zijn cruciaal geweest in mijn voorbereiding omdat ze mij erg waardevolle info konden aanreiken over de gebruiken in China.


3. Laat je businesscards naar het Chinees vertalen. De Chinaspecialisten die ik tijdens mijn voorbereiding ontmoette, raadden me aan zowel mijn businesscards naar het Chinees te vertalen als ook mijn naam. Het was een groot succes. Wanneer ik mijn businesscards aanbood, namen de Chinezen de tijd om die te lezen en de betekenis van mijn naam te ontleden. Het werd gewaardeerd dat ik al deze moeite deed.


4. Geef een cadeautje aan je Chinese contacten. Omdat het geven van cadeautjes als teken van waardering of dankbaarheid een belangrijk onderdeel is van de Chinese cultuur, besloot ik Belgische pralines te geven. Het is niet goedkoop, maar wordt enorm gewaardeerd. Dat geeft zoveel voldoening dat het iedere gespendeerde euro/yuan waard is.


5. Netwerken. Dankzij mijn goede voorbereiding kon ik fijne contacten leggen en voelde ik mij welkom op mijn afspraken. Op die manier kon ik vertrouwen opbouwen en heb ik vanaf mijn eerste zakenreis stilaan een netwerk van Chinezen kunnen uitbouwen die ik kan vertrouwen en waar ik zeer eerlijk en correct mee kan samenwerken. Een goed netwerk is in China cruciaal.


Comments


bottom of page