Wanneer vindt Chinees Nieuwjaar plaats en wat houdt het precies in?
Chinezen vieren het nieuwe jaar volgens een andere traditie dan westerlingen.
Het nieuwjaar wordt gevierd op basis van de tweede of derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Die zonnewende is meestal rond 21 december, dan is er dus twee weken later – begin januari – een eerste nieuwe maan en die nieuwe maan dáárna: die vieren Chinezen als nieuwjaar. Dit jaar begint het nieuwe jaar op 22 januari. Dan volgt er een feestperiode van 15 dagen. In China zelf wordt het feest wordt Lentefestival genoemd.
Veel Chinezen wonen en werken ver weg van hun familie. Chinees Nieuwjaar is een echt familiefeest en voor velen het enige moment in het jaar waarop ze duizenden kilometers reizen om terug naar huis te gaan.
2023: Jaar van het Konijn
De Chinese horoscoop heeft een dierenriem waarin één dierenteken een heel jaar duurt in plaats van in onze horoscopen een maand. Volgens de Chinese kalender is dat in 2023 het konijn. Het Konijn staat bekend als het tamme dier dat hoop en een lang leven personifieert. Het sterrenbeeld wordt de eigenschappen zachtaardig, stil en elegant toegekend. Maar mensen die geboren zijn in het Jaar van het Konijn zijn ook waakzaam, geestig, snel, bekwaam, vriendelijk, geduldig en erg verantwoordelijk. Konijnen onthullen niet snel hun gedachten. Het Jaar van het Konijn is een grote opluchting. De tijger van 2022 moet plaatsmaken voor het konijn en wie gelooft in astrologie, kijkt hoopvol naar het nieuwe jaar. De tijger is volgens de Chinese dierenriem zeer woelig en actief en 2022 was zeker een woelig jaar. Het konijn zou veel voorzichtiger en vreedzamer zijn en veel Chinezen hopen dat 2023 effectief meer rust en kalmte zal brengen.
Comentários