top of page
Image by 五玄土 ORIENTO
Zoeken
  • Foto van schrijverAnn Dries

Guanxi of hoe netwerken in China verschilt van het Westen.Guanxi heeft een grote invloed op het Chinese bedrijfsleven. Daarom is het erg belangrijk om als Westerling bewust te zijn van wat het Chinese netwerken precies inhoudt want je krijgt er ongetwijfeld mee te maken.


Maar … wat is Guanxi precies?


Guanxi is een term die vaak gebruikt wordt om de Chinese manier van netwerken aan te duiden. In China bouw je guanxi op. Daardoor verstevig je de band tussen zowel zakelijke als familiale, vriendschappelijke relaties. Anders dan in het Westen wordt daarbij geen scheiding gemaakt tussen zakelijk en privé. Het verwijst naar een wederzijdse, onderling gedeelde verplichting, naar de mate waarin je elkaar dingen gunt. Zonder guanxi of gunsten sta je nergens. Er bijvoorbeeld niet in slagen om een wederdienst te verlenen wordt beschouwd als een onvergeeflijke overtreding voor Chinezen. Hoe meer gunsten je aan iemand vraagt, hoe meer je aan die persoon verschuldigd bent.


Deze manier van netwerken begrijpen is enorm belangrijk wanneer je zaken doet met China omdat het elementair is in het opbouwen van een vertrouwensnetwerk.Als Vlaams ondernemer bouw je ook guanxi op en wordt er ook, meestal stilzwijgend, van je verwacht dat je de regels van het spel begrijpt en meespeelt.


Comentários


bottom of page